FAQ – usein kysytyt kysymykset


Taloprojektiin lähteminen tarkoittaa useimmille valtavaa määrää selvitystyötä ja uusien asioiden opiskelua. Tällä sivulla on käyty läpi tyypillisimpiä asiakkaiden esittämiä kysymyksiä vastausten kera.

1. Yleistä kivitaloista

Miksi valita kivitalo eikä esimerkiksi puutalo?

Kivitalo on tyypillisesti pitkäikäisempi ja kestävämpi vaihtoehto. Lisäksi sen käytönaikaiset ominaisuudet ovat monella mittarilla ylivertaiset puurunkoisiin taloihin verrattuna. Esimerkkejä näistä ominaisuuksista ovat muun muassa eristys ulkopuolista melua vastaan, arvoa säilyttävä luonne, vähemmän huollettavia rakenteita ja pintoja, ei ’nitinää ja natinaa’ rakenteissa, matalammat lämmityskustannukset sekä muun muassa matalammat kotivakuutuskulut. Kivitalo on myös edullinen ratkaisu rinnetonteille.

Mitä etuja kivitalolla on Suomen ilmasto-olosuhteissa?

Kivirunko on tiivis ja se eristää erinomaisesti lämpöä. Eristyskyvyn lisäksi pohjoisen ilmastossa iso plussa on massiivirakenteen kyky varastoida lämpöä. Tasainen sisätilan lämpö ulkolämmön heiluessa on suuri mukavuustekijä, mutta myös turvallisuustekijä sähkökatkojen yllättäessä.

Onko kivitalo energiatehokkaampi kuin muut rakennustyypit?

Kivitalon tyypilliset seinärakenteet ovat energiatehokkaita. Rakennuksen energiatehokkuus riippuu lähinnä eristepaksuuksista ja ilmanvaihdon lämmön talteenoton tehokkuudesta, mitkä on järjestettävissä myös puurunkoisiin taloihin. Lämmön varastointikykyä ei toki puutaloihin saa. Hirsitaloissa lisäeristyksen mahdollisuus on olematon.

Kuinka pitkä on kivitalon elinkaari?

Tavanomainen kivitalo mitoitetaan 50 vuoden tekniselle käyttöiälle ja suunnitelma muokkauksilla runko voidaan toteuttaa 100 vuoden teknisellä käyttöiällä. Talon elinkaaren käyttöikää rajoittaa rakenteiden sijaan usein enemmän tyyliseikat ja makuasiat, jotka vanhenee jopa muutamassa vuodessa. Pitkän elinkaaren talot kannattaa suunnitella myös tyyliltään ajattomiksi.

2. Suunnittelu ja lupaprosessi

Tarjoatteko apua talon suunnittelussa ja muokataanko pohjaratkaisu asiakkaan toiveiden mukaan?

Voimme toteuttaa talon sinun suunnitelmillasi tai tehdä suunnitelmat puolestasi. Suunnitelmien pohjana voidaan käyttää jotain meidän talomallia tai jotain omaa ideaasi. Pohjaratkaisu muokataan lähes aina rakentajaperheen toiveiden mukaiseksi.

Mitä asiakirjoja tarvitsen ennen rakennusprojektin aloittamista?

Asiakirjojen tarve vaihtelee kunnittain ja rakennuspaikan mukaan. Ennen rakennusprojektin aloittamista tarvitset muun muassa rakennusluvan, rakennuksen pääpiirustukset sekä tilaussopimuksen toteutettavasta talosta. Ennen Suunnittelun aloittamista tarvitset ainakin tonttikartan, maaperätutkimuksen, liitoskohtalausunnon sekä lainalupauksen pankilta.

Kuinka kauan rakennuslupaprosessi yleensä kestää?

Rakennuslupaprosessin kesto vaihtelee vuodenajan, kunnan ja pääsuunnittelijan kokemuksen mukaan. Vuodenaika vaikuttaa rakennusvalvonnan ruuhkautumiseen ja jokaisella kunnalla on hieman eri resurssitaso ja käytännöt. Pedantti pääsuunnittelija kokoaa kerralla lupa-aineiston odotusten mukaisesti, mikä johtaa nopeaan päätökseen. Rakennusluvan saanti voi vaihdella parin päivän ja 4 kuukauden välillä hankkeesta riippuen.

3. Budjetti ja kustannukset

Mitä kivitalon rakentaminen maksaa per neliö?

Kivitalon neliöhinta vaihtelee talon koon, rakenteiden haastavuuden ja varustelun määrän mukaan. Tyypillinen vaihteluväli on laaja, noin 2200 € ja 5000 € välillä. Kivitalon hinnan arviointi on nopeinta tehdä tilastojen kautta kivitaloasiantuntijan kanssa. Myös esimerkkikohteet auttavat kustannusmielikuvan rakentamisessa. Kivitalokeskuksella on suomen tehokkain yksilöllisten kivitalojen laskentaohjelma, minkä avulla saat nopeasti talolle kuin talolle tarkan kustannuksen toivomassasi laajuudessa.

Mitä kiinteähintainen palvelu sisältää?

Kiinteähintainen palvelu sisältää tarjouksessa mainitut tuotteet asennettuna ja mainitut suunnitelmat valmiiksi tehtynä. Kivitalokeskuksen toimituslaajuudet ovat asennettuja, valmiita kokonaisuuksia materiaaleineen, asennustarvikkeineen ja työnjohdon kanssa. Palvelut on suunniteltu vastaamaan kuluttajan intuitiota laadukkaasta avaimet käteen palvelusta aidoimmillaan.

Mitä kustannuksia voi syntyä rakentamisen aikana kiinteän hinnan lisäksi?

Kivitalokeskus tarjoaa asiakkailleen ’Tilaajan ohjeen’, jossa mainitaan toimituslaajuuden mukaan tilaajan vastuulla olevia töitä tai kustannuseriä. Periaatteena on että Kivitalokeskuksen toimituksen aikana tilaajalle ei tule muita työvaiheeseen liittyviä kustannuksia. Rakentamisen aikana tilaaja kustantaa muun muassa työmaa-aikaisen veden ja sähkön kulutuksen sekä kohteesta riippuen vastaa työmaa-alueen ylläpidosta. Joissakin tapauksissa tilaaja haluaa säästä rahaa huolehtimalla esimerkiksi työmaan jätehuollosta. Ennen toimitusta ja toimituksen jälkeen on yleensä osa-alueita, joista asiakas vastaa itsenäisesti.

Miten voin varmistaa, että budjetti ei ylity?

Tilaa kokonaisuus periaatteella maatyöt + muuttovalmis kivitalo! Sen lisäksi lähde hankkeeseen ajatuksella ’sisältö joustaa, budjetti ei’. Tämä tarkoittaa keskustelun aloittamista myyjän kanssa budjetista ja käytettävissä olevasta rahasta, minkä mukaan itse talo lähdetään suunnittelemaan. Ei niin että ensin suunnitellaan unelmien talo, minkä jälkeen lähdetään tiedustelemaan minkä verran tämä maksaisi. Ota siis jo budjetointivaiheessa kivitalojen asiantuntijaan yhteyttä ja luokaa vaatimuslista suunnittelijalle.

4. Rakennusmateriaaleista

Millaisia materiaaleja käytätte kivitalojen rakentamisessa?

Runkomateriaaleina käytämme kysytyimpiä harkkorakenteita sekä kohteen vaatimuksista riippuen elementtejä. Lattiarakenteet on betonirakenteisia ja kattorakenteet tyypillisesti puurakenteisia. Julkisivut tyypillisesti rapataan ja vesikatto on useimmiten peltikate. Ikkunat ja ovet ovat suomalaiset puu-alumiini ikkunat halutuilla lisävarusteilla. Sisustusvarustelu tehdään sisustussuunnittelijamme toimesta tyylikkäästi ja kohtuullisella hinnoittelulla.

Voiko materiaaleissa tehdä valintoja esimerkiksi ekologisuuden tai ulkonäön perusteella?

Ehdottomasti. Pääset vaikuttamaan talon sisäpuoliseen ja ulkopuoliseen tyyliin hyvin paljon ja aina ammattilaisen avustuksella. Ekologisia valintoja pääset tekemään esimerkiksi vähähiilisten betonirakenteiden, yläpohjaeristeiden sekä lämmitysjärjestelmän osalta. Kivitalo itsessään on jo ekologinen valinta, koska se on pitkäikäinen ja kestävä hyödyke, joka kuluttaa vähän energiaa.

5. Rakentamisen käytännöt

Kuinka kauan kivitalon rakentaminen kestää alusta loppuun?

Rakentamisen aikataulu vaihtelee työmaan aloittamisen vuodenajan mukaan sekä valitun seinärakenteen mukaan. Nopeimmillaan kivitalo valmistuu elementeillä jopa 5 kuukaudessa ja pisimmillään sitä tehdään valuharkoista jopa kaksi vuotta. Rakennusaika voi venyä pitkäksi kun valettua valuharkkoseinää ei saada kuivatettua pinnoituskuntoon / rappauskuntoon. Muuratulla kevytsoraharkolla talo saadaan valmiiksi noin 7 – 12 kuukaudessa.

Onko mahdollista vierailla työmaalla rakentamisen aikana?

Työmaalla voi vierailla rakentamisen aikana työmaan turvallisuus huomioiden. Muuttovalmis-toimituksen asiakkaan ei kuitenkaan tarvitse vierailla työmaalla, koska työmaatoiminta on hoidettu täysin Kivitalokeskuksen toimesta ja tapahtumien raportointi hoidetaan proaktiivisesti etänä. Kivitalon tilaaminen myös ulkomailta käsin onnistuu.

Mitä tapahtuu, jos rakennusaikataulu viivästyy?

Jos rakennusaikataulu viivästyy, kohteen muuttunut valmistumishetki ilmoitetaan tilaajalle viipymättä. Jos rakentaminen viivästyy esimerkiksi lainan saannin ongelmien takia tai vanhan talon myynnin takia, Kivitalokeskus pyrkii järjestämään toimitukselle uuden ajankohdan mahdollisimman joustavasti asennusresurssien ehdoilla.

6. Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys

Kuinka kivitalon energiatehokkuus varmistetaan?

Energiatehokkuus varmistetaan tekemällä ulkoseinistä ilmatiiviit, valitsemalla lämmitysjärjestelmä jossa on korkea hyötysuhde, valitsemalla tehokas lämmön talteenotto, lisäeristämällä yläpohja sekä välttämällä suurta ikkunapinta-alaa.

Tarjoatteko ratkaisuja uusiutuvan energian, kuten aurinkopaneelien, integrointiin?

Kyllä. Kaikkiin kohteisiimme on saatavilla aurinkopaneelit. Muistathan mainita tästä jo talon luonnosteluvaiheessa, jotta talon muodossa, kattokulmassa ja asemoinnissa voidaan optimoida aurinkopaneelien tehokkuus. Teknisestä tilasta yläpohjaan voi myös asentaa varausputket jälkiasennettavaa aurinkopaneelia varten.

Kuinka voin vähentää kivitalon rakentamisen hiilijalanjälkeä?

Valitset vähähiilisiä harkkotuotteita ja valmisbetoneja. Näitä on enenevässä määrin markkinoilla tarjolla ja Kivitalokeskus on aktiivisesti mukana kehittämässä ratkaisuja kuluttajille muun muassa muuttovalmiina kokonaisuuksina.

7. Jälkihoito ja takuu

Mitä takuita kivitalolle ja rakennusprosessille annetaan?

Kaikissa asennustöissä on vähintään kahden vuoden virhevastuu ja rakennusosittain tuotevalmistajien tarjoamat 5, 10, ja 25 vuoden tuotetakuut.

Tarjoatteko apua mahdollisissa korjauksissa tai huolloissa rakennusprojektin jälkeen?

Kivitalokeskuksen asiantuntemus on aina käytettävissä rakennusprojektin jälkeisissä huolto- tai kunnostushankkeissa.

8. Asiakaspalvelu ja lisäpalvelut

Voiko projektiin sisällyttää myös pihan ja ulkotilojen suunnittelun?

Pihasuunnitelma voidaan tehdä luonnossuunnittelun yhteydessä, mutta ei kuulu tavanomaiseen muuttovalmistoimitukseen. Kattavampi pihasuunnitelma tulee tilata erikseen.

Kuinka asiakkaana pääsen seuraamaan projektin etenemistä?

Asiakas pääsee seuraamaan projektia paikan päällä työmaalla, turvallisuuskäytäntöjen puitteissa. Kaikille asiakkaille perustetaan projektin dokumenttipankki, mistä pääsee seuraamaan dokumenttien tasolla projektin etenemistä. Asiakkaat, jotka ei pääse paikanpäälle seuraamaan toimintaa saavat raportit työmaan toiminnasta viikoittain kuvien ja videoiden kera.

Mitä erikoispalveluita tai lisäarvoa tarjoatte verrattuna muihin rakennusyrityksiin?

Kivitalokeskus on ainoa suomessa toimiva kivitaloihin erikoistunut muuttovalmistoimittaja. Tarjoamme asiakkaille turvallisia laajoja toimituksia kiinteällä hinnalla, mikä luo ostamisen turvaa ja suojaa budjetin paukkumiselta.

9. Käytännön vinkkejä ja tietoa

Miten valitsen oikean tontin kivitalolle?

Kivitalolle sopii kaikki tontit mitkä sopii muillekin talotyypeille. Sen lisäksi rinnetontit sopivat kivitaloille, missä puutaloilla tulee usein haasteita.

Kuinka paljon itse voin vaikuttaa talon ulkonäköön ja sisustusratkaisuihin?

Erittäin paljon. Voit teettää arkkitehtisuunnittelun itse tai tehdä sen joustavasti Kivitalokeskuksen kanssa. Sisustusratkaisut valitaan kattavasta valikoimasta sisustussuunnittelijan kanssa. Jos haluat sisustusvalintoihin täydellisen jouston, voit valita Flex-paketin, eli kivitalotoimituksen mikä toimitetaan ilman sisustusta.

Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ennen rakentamisen aloittamista?

Rahoitus! Vastaako suunnitelmat jokapäiväisen elämän tarpeita? Jos tunnet, että työ ja perhe-elämä vie paljon aikaasi ja ylimääräistä aikaa ei ole rakennusprojektille, tilaa paketti muuttovalmiina vaikka joutuisit tinkimään sisällöstä vähän. Älä yliarvioi käytössäsi projektille kohdistuvaa vapaa-aikaa. Jos olet ensimmäistä kertaa rakennuttamassa harkitset itse johtaa hankkeen, varaudu että projekti vie sinulta noin kaksi kertaa pidemmän ajan kuin ammattilaiselta. Tästä syystä puutaloja ostetaan nykyään eniten muuttovalmiina.

Onko kivitalon ylläpito kalliimpaa kuin puutalon?

Ei. Sen sijaan halvempaa.

10. Sopimukset ja yhteistyö

Mitä sopimus sisältää ja voiko sen räätälöidä tarpeideni mukaan?

Muuttovalmis toimitus sisältää talon rakentamisen valmiilta sorapediltä valmiiksi rakennettuna.

Kuka toimii yhteyshenkilönäni projektin aikana?

Projektille nimetään Kivitalokeskukselta yhteyshenkilö, joka toimii ensisijaisena yhteyshenkilönä projektin alusta loppuun asti.

Kivitaloja perheille

Rakennamme kivitaloja perheille suunnitellun käyttötarpeen mukaan. Me toimimme rakenteiden ja rakennustekniikan puolesta sinun edunvalvojanasi sekä lähimpänä asiantuntijanasi.  

Perheen toiveiden mukaan suunniteltu ja rakennettu kivitalo on keskeinen turvallisuuden ja identiteetin lähde. Oikealle sijainnille rakennettu laadukas rakennus on perheen yhteinen sijoitus. Me haluamme olla rakentamassa koteja, joiden käyttöarvo säilyy korkeana sukupolvelta seuraavalle. Tällaiset tavoitteet voivat vaati asiakkailtamme taloudellista panostusta, mutta ovat vastuullisia ja hyvien arvojen mukaisia. 

Kestäviä valintoja

Ympäristöstä huolehditaan materiaalivalinnoilla sekä vastuullisella työmaatoiminnalla. Valitsemme käyttämämme materiaalit ympäristörasite huomioiden ja samalla tekninen suorituskyky varmistaen. Tilaukset ja työmaatoiminta järjestetään hukka ja jätteenmuodostus minimoiden.

Taitavat ammattilaiset tekevät pitkäikäisiä rakennuksia. Me ylläpidämme ja kehitämme perinteisen muurari- ja timpurifilosofian kulttuuria. Kivitalomme muurataan paikan päällä, mikä edellyttää monipuolisten kädentaitojen hallintaa. Meidän yhteisössämme arvostetuimmassa asemassa ovat juuri nämä kädentaitajat. Vastuullisuutta on huolehtia näiden osaajien ammatillisesta kehittymisestä sekä kestävästä työllistymisestä.

Ihmiset tekevät palvelun

Viihtyvät ihmiset ovat toimintamme kiistaton kulmakivi. Palvelukeskeisen tuotteen tarjoajana, kaiken keskiössä on omista huolehtiminen ja vahva yhteinen toimintakulttuuri. Lämminhenkinen ja kannustava tiimi tarjoaa myös korkealuokkaisimman tuotteen asiakkailleen.

Vastuullisuutemme

Toimintamme kannustaa sitoutumiseen sekä vastuullisuuteen, mikä on edellytys sekä työntekijän että koko yhteisön menestymiselle. Kunnianhimoiset ja yhdessä jaetut tavoitteemme innostavat huippusuorituksiin.

Valikoituminen

Kaikki joukkoomme hakeutuvat käyvät läpi kattavan perehdytyksen sekä tutustumisen jakamiimme arvoihin. Joukkoon soveltuvilta edellytetään poikkeuksellista ystävällisyyttä ja yhteistyökykyä.

Kohtaaminen

Palveluliiketoiminnan yksi keskeisimmistä mittareista on kommunikaation laatu. Tässä yhteydessä laadulla tarkoitetaan vuorovaikutuksen määrää, tiedonjaon läpinäkyvyyttä, viestinnän tehokkuutta sekä positiivisen viestinnän määrää. Me teemme töitä toisillemme – apua antaen ja toisen tarpeita kuunnellen.